Potpisan ugovor o kreditu za TE Kostolac

Bez autora
Dec 29 2011

Ministar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Džang Vansje potpisali su danas Ugovor o kreditu za realizaciju prve faze projekta rehabilitacije blokova B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu. Ukupna vrednost projekta iznosi 344,63 miliona dolara, a 85 posto vrednosti biće finansirano iz kredita kineske "Eksim" banke. Ugovorom je predviđeno da isporuke kineske strane iznose 53 posto vrednosti projekta, dok je preostalih 47 posto opredeljeno za srpske izvođače radova. Revitalizacija termoelektrane u Kostolcu podići će njen kapacitet za 35 megavata, ali će to biti jedan od najvećih projekata u domenu ekološke zaštite, budući da će biti instaliran najsavremeniji sistem za odsumporavanje. Projekat Kostolac B prvi je veliki projekat u oblasti energetike i predstavlja materijalizaciju odnosa strateškog parnerstva između Srbije i Kine u oblasti ekonomije i trgovine.

Potpisan ugovor o kreditu za TE KostolacMinistar za infrastrukturu i energetiku u Vladi Republike Srbije Milutin Mrkonjić i ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Džang Vansje potpisali su danas Ugovor o kreditu za realizaciju prve faze projekta rehabilitacije blokova B1 i B2 termoelektrane u Kostolcu.

Ukupna vrednost projekta iznosi 344,63 miliona dolara, a 85 posto vrednosti biće finansirano iz kredita kineske "Eksim" banke. Ugovorom je predviđeno da isporuke kineske strane iznose 53 posto vrednosti projekta, dok je preostalih 47 posto opredeljeno za srpske izvođače radova.

Revitalizacija termoelektrane u Kostolcu podići će njen kapacitet za 35 megavata, ali će to biti jedan od najvećih projekata u domenu ekološke zaštite, budući da će biti instaliran najsavremeniji sistem za odsumporavanje. Projekat Kostolac B prvi je veliki projekat u oblasti energetike i predstavlja materijalizaciju odnosa strateškog parnerstva između Srbije i Kine u oblasti ekonomije i trgovine.

Danas su stvoreni uslovi za zvanični početak realizacije ovog projekta, a Vlada Kine posvećuje posebnu pažnju razvoju ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Srbijom.

Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i Kine potpisan 2009. godine i bilo potrebno vreme da taj sporazum dobije i konkretne ekonomske rezultate.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, naveo da je, pre danas potpisanog dokumenta, sa kineskom stranom potpisan i ugovor o gradnji mosta Zemun–Borča, a izjavio je da postoji velika mogućnost za saradnju privreda dveju zemalja i investicije kineskih kompanija u Srbiju.

Ambasador Kine danas je naveo da očekuje da će svi kineski projekti u Srbiji, izgradnja mosta Zemun–Borča i revitalizacija termoelektrane Kostolac B, biti završeni po planu i na dobrobit srpskog naroda, ali i da će ohrabriti dolazak novih kineskih investitora u Srbiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik